Over Mieke Janssens

Klik-studiedag, Triple problematiek,
2 december 2022

Vanaf het begin van haar HBO – studietijd werkte Mieke met licht en matig verstandelijk beperkte mensen. Toen al raakte ze betrokken bij cliënten met psychiatrische problematiek en verstoorde hechtingsrelaties. Naderhand gaf ze les aan verstandelijk beperkten en stelde zij voor hen specifieke lesprogramma’s op. De meeste werkervaring deed ze op in haar functies in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg en Vrouwenopvang. In de Verstandelijk Gehandicaptenzorg ontwikkelde Mieke specifieke begeleidingsprojecten voor cliënten die in hun woonsituatie waren vastgelopen en startte ze met het ontwikkelen van trainingen voor begeleiders. In de Vrouwenopvang kwam ze in aanraking met licht verstandelijk beperkte vrouwen die in de Blijf van mijn Lijf-huizen verbleven, al dan niet met kinderen.

Vanuit haar trainingsbureau ontwikkelde Mieke voor hulpverleners van beide organisaties de LVB-training “Overschatten, inschatten en andere werkwoorden” en de workshop  “Borderline & Verstandelijk beperkt”. Deze en de overige cursussen uit het cursusaanbod van trainingsbureau Concrete Coaching zijn vooral bestemd voor begeleiders in de Verstandelijk Gehandicaptenzorg. Het doel is dat de cursisten de verworven kennis en professionaliteit direct toepassen in de praktijk.

In vakbladen wordt regelmatig gepubliceerd over de inhoud en resultaten van de cursussen. Mieke is auteur van de boeken “Humor, een relativerende begeleidingsmethode” en “Onlosmakelijke band”.

Tevens schrijft zij columns en artikelen voor maandblad KLIK. Samen met trainingsacteur Rob Marinus verzorgt Mieke vanaf 2023 webinars voor maandblad KLIK.


‘Vandaag leren, morgen toepassen’

4 december 2023/toegestuurde tekst uit rapportage van begeleider JP van den Bent:

Ik wil even met jullie delen dat ik vanochtend direct de luistertechniek heb toegepast die we gisteren in de cursus leerden. Daarbij was ik me heel bewust van mijn houding en toon (EE). Dit is goed gelukt! Ook heb ik steeds de dingen die bewoner vertelde herhaald en alles wat ik deed ondertiteld, zoals: ‘Ik app even mijn collega om door te geven dat ik bij jou binnen ben en naar je wil luisteren. Ik heb tot half 9 de tijd om samen met jou de boodschappenlijst te maken en je planbord bij te werken.’ Ik heb nog nooit zo’n mooi contactmoment met haar gehad en dit gaf mij zelfvertrouwen. Het grootste compliment dat ze gaf was: ‘Wanneer zie ik je weer?’ Mooie dingen zijn er ook om te delen! Al gelijk na de cursusdag!


Reactie per e-mail op 3 maart 2023

Het team is erg enthousiast na de cursus. Er wordt veel over gesproken. Je hebt hun bagagetas echt gevuld! Veel herkenning, soms bevestiging dat ze het goed doen, soms de vraag of het toch net anders moet/kan. Mooi om te zien en te horen!

Gerda Kappert, Manager Parabool/locatie Schuilenburg


In 2022 volgden diverse teams van Radar (een organisatie in Limburg) het zesdaagse LVB-scholingstraject.

Ik wil je bedanken voor de zeer deskundige manier van je rol als cursusleider. Het was zeer leerzaam, intensief en waardevol. Hier kunnen we echt mee verder!

Anita Nederstigt, Manager, December 2022


In 2021 gaf Mieke de cursus ‘Onveilig gehecht & Verstandelijk beperkt’ aan begeleiders van diverse locaties van Tragel, een organisatie in Zeeuws-Vlaanderen.

De evaluatiegegevens van 72 cursisten gaf de gemiddelde beoordeling op een schaal van 0-10:


Evaluatie studiedag ‘Triple-problematiek bij mensen met een verstandelijke beperking’ | 2 december 2022

  • Beoordeling opzet van het programma: 8.4

  • Beoordeling kennis en deskundigheid van docent Mieke Janssens: 8.8

  • Algemeen: 8.8

  • Docent: 9.1

  • Toepasbaarheid in de praktijk: 8.9

  • Vorm van de leeractiviteit: 8.9

  • Mate waarin de leeractiviteit aan de verwachtingen voldeed: 8.9

  • Faciliteit/verzorging van de leeractiviteit: 8.4